let-op-geld-lenen-kost-geld

Geld lenen voor een uitbouw?

2014-10-17

Het plaatsen van een uitbouw is tegenwoordig heel voordelig. Geld lenen voor een uitbouw ook. In dit nieuwsartikel gaan we over beide onderwerpen die vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn meer vertellen.

Plaatsen uitbouw voordelig

Het plaatsen van een uitbouw is voordelig vanwege meerdere redenen. Op de eerste plaats heeft u vanaf 1 november geen vergunning meer nodig bij de gemeente. Het is wel aan te raden om na te gaan hoeveel procent van de kavel maximaal bebouwd mag worden. Op de tweede plaats hoeft over bouwwerkzaamheden (arbeidskosten) tot 1 juli 2015 een lager btw-percentage te worden betaald, namelijk slechts 6% in plaats van 19%. Op de derde plaats staat de rente momenteel erg laag, waardoor geld lenen voor een uitbouw gunstig uitpakt. Hierop gaan we in de volgende alinea nader in.

Geld lenen voor uitbouw voordelig

Geld lenen voor een uitbouw is gunstig. Er zijn pakweg 3 mogelijkheden:

1. Bestaande hypotheek verhogen
2. Tweede hypotheek afsluiten
3. Persoonlijke lening afsluiten

Bestaande hypotheek verhogen

Soms is bij het afsluiten van een hypotheek rekening gehouden met een toekomstige verhoging. Het bedrag waarvoor de hypotheek is ingeschreven, is hoger dan het geleende bedrag. Het is geen vanzelfsprekendheid dat u voor het verschil automatisch in aanmerking komt. Hier zal een adviseur nauwkeurig naar kijken. Het voordeel van deze optie is dat u niet meer langs de notaris moet en dus geen notariskosten moet betalen. Het nadeel is dat wel advies- en afhandelingskosten in rekening zullen worden gebracht. Deze kosten kunnen oplopen van € 700 tot € 1400.

Tweede hypotheek afsluiten

Een andere mogelijkheid voor het financieren van een uitbouw is het afsluiten van een tweede hypotheek. Dit heeft als nadeel dat u zeker langs de notaris moet. Behalve de advies- en afhandelingskosten dient u dan ook notariskosten te betalen. Dit is dus een vrij dure optie.

Persoonlijke lening afsluiten

Tenslotte is een aantrekkelijke mogelijkheid het afsluiten van een persoonlijke lening. De rente hierop is laag, en u hoeft hierbij géén bijkomende kosten in de vorm van afsluit-, afhandelings- en notariskosten te betalen. Het enige nadeel van het afsluiten van een persoonlijke lening is dat de looptijd maximaal 10 jaar mag zijn. Bij een hypotheek is de maximale looptijd langer, namelijk 30 jaar. De kortere looptijd zorgt voor hogere maandlasten. Daarentegen bent u wel eerder van de lening af.

Lening aanvragen voor uitbouw

Heeft u plannen om een uitbouw te financieren? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Vraag eenvoudig online een offerte aan!