let-op-geld-lenen-kost-geld

Geld lenen van familie of vrienden?

2014-01-05

Geld lenen deed in 2011 maar liefst meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens. Hierbij zijn hypotheken niet meegeteld. Dat percentage was ten opzichte van 2009 (37%) flink toegenomen. Het aantal mensen dat geld leent van familie of vrienden, is gestegen van 1 op 20 naar 1 op 10. Maar, is geld lenen van familie of vrienden wel zo verstandig?

Redenen voor geld lenen van familie of vrienden

- Bij een bank of andere geldverstrekker komt u niet aanmerking voor een lening. Dit kan zijn omdat u een negatieve registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft. Ook betalingsachterstanden, leeftijd, scheiding, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid kunnen van invloed zijn.
- Het is vertrouwd en er hoeft formeel niets worden geregeld of vastgelegd.
- De kans bestaat dat aan familie of vrienden geen rente of een lagere rente betaald hoeft te worden. Het is in dat geval dus voordeliger.

Redenen om géén geld te lenen van familie of vrienden

- Afspraken worden vaak niet goed vastgelegd. Als er onenigheid bestaat, is dit niet handig. Want, wie heeft het nu bij het rechte eind?
- Het kan een negatieve invloed hebben op de relatie. De relatie wordt namelijk zakelijker.

Geld lenen van familie of vrienden...als je het doet...

Geld lenen van familie of vrienden kan in theorie best, maar wees verstandig en leg alle afspraken in een contract vast. Door de lening bij de belastingdienst te registreren, is de rente nog aftrekbaar ook mits een 'zakelijke lening' is afgesproken. Als u een groot bedrag gaat lenen, is een notariele akte wellicht nog verstandiger.

Waarom geld lenen via AllCredit?

Zoals u heeft kunnen lezen, kan geld lenen via familie of vrienden best gecompliceerd zijn en bovendien een negatieve impact hebben op uw persoonlijke relatie met hen. Als u geld leent via AllCredit, regelt u uw financiele zaken via een betrouwbare tussenpersoon, die u het voordeligste aanbod dat mogelijk is zal doen. U houdt privé en zaken gescheiden. Interesse? Vraag een vrijblijvende offerte aan. Geld lenen kan ook via AllCredit heel voordelig, zonder advies- en afsluitkosten!