let-op-geld-lenen-kost-geld

Slimmer geld lenen? 5 tips

2013-12-22

Overweegt u om geld te lenen? Hieronder volgt een vijftal tips om u op weg te helpen.

1. Ga na of u geld MOET lenen

Is geld lenen noodzakelijk? Of kunt u wellicht een beroep doen op spaargeld of de hulp van familie of vrienden? Geld lenen kost geld, realiseert u zich dat goed. Hoe minder, hoe beter. Dus als u spaargeld heeft of een vriend of familielid waarmee u afspraken kunt maken, is dit het overwegen waard. Bij een officiele lening, die geregistreerd wordt bij het BKR te Tiel, heeft u altijd een getekende overeenkomst waarin afspraken zwart op wit staan vermeld. Bij afspraken met een vriend of familielid is dit vaak niet het geval, wat tot problemen kan leiden. Mocht u toch (deels) een beroep doen op uw spaargeld, zorg er dan voordat u voldoende spaargeld overhoudt voor onverwachte omstandigheden zoals een kapotte wasmachine of een reparatie van uw auto.

2. Bepaal hoeveel geld u wilt lenen

Gaat u geld lenen om een grote uitgave te doen? Dan is het benodigde bedrag direct duidelijk. Wilt u geld achter de hand omdat u nog niet precies weet hoeveel iets gaat kosten of voor onverwachte omstandigheden? Zet alles goed op een rij, zodat u niet meer geld leent dan nodig is.

3. Ga na welke lening het beste aansluit

Waarvoor wilt u geld lenen? Voor een grote uitgave waarvan de kosten helemaal duidelijk zijn, zoals bijvoorbeeld een nieuwe auto of keuken? Dan ligt een persoonlijke lening het meest voor de hand. Wilt u geld lenen voor onverwachte omstandigheden of voor toekomstige uitgaven waarvan de prijs nog niet vast staat? Dan sluit een doorlopend krediet het beste aan. Een doorlopend krediet wordt gezien als een fleixibele lening, terwijl een persoonlijke lening veel duidelijkheid en zekerheid biedt.

4. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk

Het is verstandig om meer dan één offerte aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Kijk niet alleen naar rente, maar ook naar voorwaarden en andere eventuele kosten die in rekening worden gebracht. Vraag een offerte aan bij uw bank, maar vergeet ook de vergelijkingssites en tussenpersonen niet.

5. Kijk uit voor addertjes onder het gras

Als u geld wilt lenen, moet u goed opletten. Soms worden actierentes aangeboden. In dat geval is het verstandig om na te gaan wat de rente na de actieperiode wordt. Een korte tijd minder betalen maar daarna een lange tijd teveel, is uiteraard niet gunstig. Ook als door een bepaalde actie de looptijd van de lening wordt verlengd, kan het ongunstig voor u uitpakken.


AllCredit staat u graag bij in de zoektocht naar een voordelige lening. Wij rekenen géén kosten voor ons advies. Als tussenpersoon kunnen wij diverse offertes voor u opvragen en vergelijken. Vraag eenvoudig online een offerte voor goedkoop geld lenen aan!