let-op-geld-lenen-kost-geld

Lening afsluiten

2012-01-30

Wie een lening gaat afsluiten krijgt met een leenrente te maken. Kredietverstrekkers bieden hun leningen aan tegen een vaste of een variabele rente. Welk type rente voor jou het gunstigst is, is van verschillende factoren afhankelijk. Hieronder volgen enkele kredieten met de kenmerken van de bijbehorende rentes:

Een vaste rente staat, zoals de naam al doet vermoeden, vast. Het grote voordeel van een vaste rente is dat je exact weet waar je aan toe bent. De leenrente mag tijdens de rentevast periode niet aangepast worden. Een variabele kan gedurende de lening schommelen. Deze rente kan dus zowel goed als slecht voor jou uitpakken. Daalt de rente, dan heb jij geluk. Stijgt de rente? Dan ga je een hogere rente voor je lening betalen. Je weet met een variabele dus niet hoeveel geld je maandelijks kwijt bent aan de lening.

Rente en het doorlopend krediet
Het belangrijkste kenmerk van een doorlopend krediet is dat je het afgeloste bedrag steeds weer opnieuw mag worden opgenomen. Een doorlopend krediet kent een variabele rente. Bij een doorlopend krediet kan worden opgenomen tot een afgesproken maximaal bedrag. Doorgaans wordt minimaal 2% van het maximale leenbedrag betaald. Dit bedrag bestaat uit rente over het opgenomen bedrag en aflossing.

Voor een doorlopend krediet geldt bij de meeste kredietverstrekkers de regel, hoe lager het geleende geldbedrag hoe lager de rente.

Voor kredieten tot 2.500 euro is dit bijvoorbeeld 12 procent op jaarbasis en voor kredieten vanaf 25.000 euro is het mogelijk om 8,5 procent bij de zelfde geldverstrekker te betalen. Er zijn ook aanbieders die een rente van 6 procent op jaarbasis bieden ongeacht de hoogte van het krediet.

Naast de moeilijkheden die de aflossing met zich mee kan brengen is een ander nadeel de variabele rente. Kredietverstrekkers kunnen tussentijd de rente aanpassen. Bij hoge kredieten kan dit vervelende effecten hebben.

Persoonlijke lening
Wie leent via een persoonlijke lening krijgt eenmalig het geleende bedrag op zijn rekening gestort. Bij een persoonlijke lening wordt er uitgegaan van een vaste rente. Doorgaans is de rente voor een persoonlijke lening dan ook hoger dan bij een doorlopend krediet.

Roodstaan
Veel mensen staan wel eens rood op hun bankrekening. Dit roodstaan moet je eigenlijk ook zien als een lening. Je immers geld uitgegeven wat je eigenlijk niet hebt. Banken rekenen voor dit roodstaan vaak een forse rente. Waar een persoonlijke lening en een doorlopend krediet een rentepercentage kennen tussen 6 en 10 procent, wordt er voor roodstaan een percentage gehanteerd van zo’n 15 procent.

Kaartlening
Vele Nederlanders beschikken over een creditcard. Wat veel mensen niet weten is dat de creditcard ook als een lening kan worden gezien. Een creditcard biedt de consument de mogelijkheid om tijdelijk over wat extra geld te beschikken. Voor deze lening moet de consument echter wel diep in de buidel tasten. De rente kan oplopen tot 15 procent.

Kopen op afbetaling
Tenslotte behandelen wij nog het kopen op afbetaling. Veel mensen maken van deze manier van winkelen gebruik. Kopen op afbetaling is duurste leenvorm die ons land kent. Het is dan verstandiger om zelf een krediet of persoonlijke lening te sluiten, alvorens over te gaan tot de koop van een dergelijk product.

Bron: mister Money