let-op-geld-lenen-kost-geld

Doorlopend krediet naar dieptepunt

2013-02-20

In december hadden Nederlanders 2,07 miljoen doorlopend krediet, een dieptepunt vergeleken met de periode voor de kredietcrisis.

Ook de totale schuld op de kredieten staat op het laagste punt in bijna negen jaar tijd, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Toen het CBS in 2005 begon met het bijhouden van het totaal aantal doorlopende kredieten, waren er nog bijna 3,4 miljoen contracten. Een doorlopend krediet is bijvoorbeeld ook een creditcard of een klantenkaart waarmee een winkel geld voorschiet.

Volgens een woordvoerder past de afname in de trend dat mensen steeds meer aflossen op hun hypotheek en hun kredieten, ten koste van hun consumptie.

De consumptie van huishoudens daalt al bijna anderhalf jaar. De Nederlandsche Bank zag in november zelfs voor het eerst de totale hypotheekschuld licht afnemen.

Schuld De totale schuld op de doorlopende kredieten is in december gekrompen tot 12,4 miljard euro. Het is voor het eerst sinds januari 2004 dat de schuld onder de 12,5 miljard euro is gedaald. In de maanden voor de kredietcrisis was de schuld nog ongeveer 13,6 miljard euro.

Ook nemen mensen steeds minder vaak een aflopend krediet om bijvoorbeeld een auto te kopen. In december sloten zevenduizend mensen een dergelijk contract af, het laagste punt sinds het CBS de cijfers in 1998 ging bijhouden.

Er staan wel meer aflopende contracten uit dan voor de kredietcrisis. In december waren dat er meer dan vierhonderdduizend, tegenover 385 duizend aan het begin van de kredietcrisis.

In het rood Hoewel mensen hun schulden proberen af te lossen, staan mensen wel dieper in het rood. Uit de cijfers van het CBS dat Nederlanders in december op ruim 2,6 miljoen rekeningen 10,2 miljard euro rood stonden.

Voor de kredietcrisis ging het om ongeveer evenveel mensen, maar zij stonden met 8,5 miljard euro minder ver in de min.