let-op-geld-lenen-kost-geld

Rood staan, het kost altijd geld

2013-01-29

Rood staan, het kost altijd geld

Staat u wel eens rood? Dan betaalt u tussen de 8 en 15% rente per jaar over het bedrag dat u rood staat. De rente verschilt per bank en hangt ook af van het bedrag dat u maximaal negatief kunt staan. Daar maakt u met uw bank een afspraak over.

Rood staan kost meer dan sparen oplevert

Op de meeste spaarrekeningen krijgt u maximaal tussen de 1 en 3% rente. Terwijl u voor rood staan minimaal 8% rente betaalt. Voorkom daarom dat u rood staat en spaart tegelijk. Dat is zonde van uw geld. Zorg eerst voor een positief saldo op uw bankrekening en ga daarna pas sparen.

Is rood staan een probleem?

Een keer rood staan kan gebeuren. Het kan een handige oplossing zijn voor het overbruggen van kortdurende tekorten. Het blijft een vorm van lenen. Staat u bijna altijd, of steeds dieper rood? U geeft dan meer uit dan u eigenlijk heeft. Zo ontstaat er een schuld die steeds groter wordt. Met als gevolg dat het op een dag kan gebeuren dat u niet meer kunt pinnen.

Oplossing

Probeer eerst de roodstand in te lopen. Zet uw inkomsten en uitgaven op een rij om te zien of u ruimte in uw budget daarvoor vrij kunt maken.

Als u niet in de verleiding wilt komen om te veel uit te geven, spreek dan met de bank af om niet of voor een lager bedrag rood te kunnen staan.

Alternatieven

Lukt het niet om rood staan te voorkomen? Een doorlopend krediet of persoonlijke lening afsluiten kan dan voordeliger zijn. De rente is vaak lager en u bent bovendien verplicht om maandelijks een bedrag af te lossen. Bij roodstand loopt de schuld alleen maar verder op.