let-op-geld-lenen-kost-geld

Extra lenen soms goedkoper

2012-12-13

Als u wilt lenen voor een verbouwing of een lening voor een auto wilt, is het soms gunstiger om meer geld te lenen dan u nodig heeft, meldt OverGeld (TMG). Dat komt doordat banken meestal een lagere rente rekenen als u meer geld gaat lenen.

Een voorbeeld: als u geld wilt lenen voor een nieuwe keuken of badkamer, betaalt u bij de Rabobank voor een persoonlijke lening tot 2.000 euro 13,9 procent rente per jaar. Is de lening tussen 2.500 en 4.000 euro, wordt 11,6 procent in rekening gebracht. De actuele rentepercentages kunnen verschillen, maar wel is het zo dat u minder rente betaalt als u een hogere lening afsluit.

Bij een lening van 3.000 euro, zo berekende de krant, betaalt de klant 1.000 euro terug. Over de resterende wordt 11,6 procent rente gerekend, wat neerkomt op 232 euro per jaar. Wie 2.000 euro gaat lenen voor een verbouwing of nieuwe badkamer, moet een hoger percentage betalen en dat komt op 278 euro aan rente. Dat scheelt 46 euro.

Bij het afsluiten van 4.500 euro, valt zelf nog meer te besparen. Klanten die meteen 2.500 euro terugbetalen, besparen zelfs geld: 68 euro. Dat komt doordat er geen boete wordt gerekend door banken voor versneld aflossen.

Bij deze manier van lenen is discipline wel belangrijk; banken waarschuwen dat mensen het extra bedrag voor de lening, wel direct moet worden terugbetaald in plaats van er leuke dingen van te doen. Anders is het besparende effect weg.