let-op-geld-lenen-kost-geld

Bureau krediet registratie moet opener worden

2012-08-27

bron: ANP

Cliënten van het Bureau Krediet Registratie (BKR) moeten makkelijker hun eigen dossier kunnen inzien en eventueel corrigeren. Sylvester Eijffinger, de nieuwe voorzitter van het BKR, heeft dat gezegd in een interview met de kranten.

Het BKR houdt elektronisch alle kredieten, waaronder doorlopend krediet, eigenhuis krediet of WOZ krediet en persoonlijke leningen bij, zodat banken, kredietmaatschappijen en hypotheekverstrekkers  de kredietwaardigheid kunnen nagaan van cliënten die een persoonlijke lening aanvragen of een doorlopend (WOZ) krediet aanvragen.
Op dit moment is het voor cliënten niet zo makkelijk om inzage in hun dossier bij het BKR te krijgen. Ze moeten een schriftelijk verzoek indienen, vergezeld van een kopie van hun legitimatiebewijs, en er moet ook voor betaald worden. Eijffinger wil meer openheid.
De schuldenproblematiek ziet de Tilburgse econoom als een groot probleem. 'Twintigers, dertigers, een hele generatie hebben voor de crisis te makkelijk een doorlopend krediet of een persoonlijke leningen kunnen afsluiten en nu doen de banken te moeilijk.'

Belletje rinkelen

De transparantie is volgens Eijffinger noodzakelijk in de moderne tijd waarin mensen zich sneller in de schulden steken. "Voordat mensen in de problemen komen moet er een belletje gaan rinkelen. Het is heel belangrijk dat dat belletje niet te snel, maar ook niet te laat rinkelt."

Het BKR moet helpen om mensen tegen zichzelf te beschermen, zegt de nieuwe voorzitter. "Het is zowel in individueel als maatschappelijk belang dat er wordt gewerkt aan schuldpreventie, in plaats van schuldsanering."

Het BKR houdt alle kredieten bij, zodat bijvoorbeeld banken, hypotheekverstrekkers en telefoonaanbieders de kredietwaardigheid van klanten kunnen nagaan. Er zijn ongeveer 9 miljoen Nederlanders bij het BKR geregistreerd.