let-op-geld-lenen-kost-geld

NVF: Autolening 'zonder rente' moet duidelijker

2012-07-06

Autofinanciers zouden consumenten beter inzicht moeten geven in de werkelijke hoogte van de rente die zij betalen bij het afsluiten van kredieten die als ‘lening zonder rente’ worden aangeboden. De Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF) pleit dan ook voor een transparant aanbod.

De consumenten zouden een beter inzicht moeten krijgen in de autolening ‘zonder rente’. De NVF vindt dat autofinanciers duidelijk moeten zijn over de werkelijke hoogte van de rente die consumenten over de lening betalen. “Ook deze financieringsmaatschappijen moeten verplicht worden om de daadwerkelijke rente op transparante wijze aan de consument kenbaar te maken”, aldus NVF.
Ook wijst de NVF op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die aangeven dat het uitstaande kredietsaldo van merkgebonden autofinanciers in de eerste vier maanden van dit jaar met 6,25% is gestegen naar 1,4 miljard euro.
Volgens de NVF is een auto kopen en pas over twee jaar betalen zonder rente mooier dan het lijkt. “In werkelijkheid moet toch iemand de rente en kosten van de geldleningen terugbetalen. In het geval van een autofinanciering 'zonder rente' doen de fabrikant, de importeur of de dealer dat. In alle gevallen leidt dat tot een verborgen prijsverhoging voor de auto zelf. Het probleem is dat de consument de hoogte hiervan niet kent en dus ook niet kan beoordelen of deze financieringsvorm voor hem interessant is.”

Bron: lenen & geld lenen redactie