let-op-geld-lenen-kost-geld

Lenen via familie of kennissen steeds vaker probleem

2012-06-19

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor: geld lenen bij familie en vrienden. Het afgelopen jaar had maar liefst 9 procent van de Nederlandse huishoudens een schuld bij vrienden, familie of kennissen. 4 procent meer dan in 2009, toen 5 procent een lening in de privésfeer aanging. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

 

Met het toegenomen aantal onderhandse leningen zijn ook de problemen die ermee gepaard gaan groter geworden. Juridisch dienstverlener DAS laat weten steeds vaker benaderd te worden door klanten die een conflict hebben met een vriend of familielid over terugbetaling van het geleende geld.

Het Nibud raadt onderhandse leningen af. Alleen als het geldgebrek van tijdelijke aard is, kan lenen bij bekenden een simpele en goedkope oplossing zijn. Maar wanneer een vriend of familielid structureel geld tekort heeft, wordt de situatie al snel problematisch. Laat staan wanneer de schuldenaar in de schuldsanering belandt. Onderhandse leningen worden namelijk niet opgenomen in de schuld. Vaak betekent dat, dat vrienden en familie hun geld kwijt zijn. De relatie kan dan onder druk komen te staan.

Overeenkomst onderhandse lening
Ga je toch een onderhandse lening aan, leg dan alles goed op papier vast. In een overeenkomst moeten in elk geval het geleende bedrag en de termijn waarin de lening wordt afgelost zijn opgenomen. Ook de rente is belangrijk. Zorg ervoor dat deze marktconform is, zodat de Belastingdienst de lage rente niet als schenking aanmerkt. Verder is het verstandig een maatregel op te nemen voor als het geld niet (op tijd) terugbetaald wordt. En zorg ervoor dat de overeenkomst door beide partijen en een getuige wordt ondertekend.

Bron: Geld.nl