let-op-geld-lenen-kost-geld

Zijn leningen aftrekbaar?

2019-01-10

Belastingvoordeel voor beztitters van een koopwoning die geld lenen

Woningbezitters die geld willen lenen, kunnen de rente op een lening fiscaal verrekenen. Dat kan onder bepaalde voorwaarden. Wij leggen je hier graag uit hoe een geldlening belastingvoordeel kan opleveren.

Een geldlening met belastingvoordeel, hoe werkt dat?

Huiseigenaren kunnen de lening, onder voorwaarden in zowel box 1 als box 3 fiscaal aftrekken.

Box 1: Als je geld leent voor het opknappen van je woning, dan is de rente over die lening, onder voorwaarden, fiscaal aftrekbaar in box 1. Het gaat dan om verbouwingen en renovaties die je waarde van je woning ten goede komen. Denk aan een aanbouw, een uitbouw, een nieuwe keuken of een dakkapel. Het geld wat je hiervoor leent, levert hetzelfde voordeel op als de hypotheekrenteaftrek.

Dat betekent dat de lening voor renovaties en verbouwingen aan je huis, door de fiscale aftrekbaarheid van de rente extra voordelig is voor woningbezitters!

Per 1 januari 2013 is de “wet herziening fiscale behandeling eigen woning” van kracht. Deze wet raakt mogelijk een lening die is aangeschaft voor verbetering of verbouwing van de eigen woning, waarbij er nu wordt geprofiteerd van fiscale aftrek over de betaalde rente.

De wet op hoofdlijnen voor wat betreft de aftrekbaarheid van het Doorlopend Krediet:

  • Voor bedragen die vóór 1 januari 2013 zijn opgenomen, blijft de renteaftrek onveranderd.
  • De bedragen die na 1 januari 2013 worden opgenomen, vallen onder de nieuwe wet, en zijn niet meer fiscaal aftrekbaar.
  • Als een bestaand krediet (van vóór 1-1-2013)wordt overgesloten naar een ander krediet, blijven de oude fiscale regels van kracht. Ongeacht het nieuwe type krediet.

Wordt er geen gebruik gemaakt van renteaftrek, dan verandert er door de komst van deze wet niets.

Een Persoonlijke Lening is nog steeds fiscaal aftrekbaar als deze wordt aangewend voor aanschaf, verbetering of verbouwing van de eigen woning

Box 3: Wanneer je geld wilt lenen voor een consumptief product, zoals een boot of een auto, dat is het bedrag dat je leent aftrekbaar van het belastbaar vermogen. Dat betekent dat het eigen vermogen wordt verlaagd, waardoor de huiseigenaar minder vermogensbelasting hoeft te betalen. Wel is het zo dat je dan minimaal €2.900 moet lenen om voor dit voordeel in aanmerking te komen. In geval van tweeverdieners, gaat het om het dubbele: €5.800.

Wil je als huiseigenaar meer informatie over deze voordeliger manier van geld lenen? Vraag online een offerte aan of bel ons direct. We rekenen jouw voordeel graag snel voor je uit!