let-op-geld-lenen-kost-geld

Oversluiten kan veel voordeel opleveren

2016-06-23

Oversluiten loont zeker de moeite

Als je verschillende leningen hebt lopen, is het verstandig na te denken over oversluiten. Dat betekent dat je verschillende soorten leningen en kredieten onderbrengt in één lening. De voordelen hiervan kunnen zijn;

v Je bent voordeliger uit door een lagere rente
v Je hoeft minder terug te betalen
v Je bent eerder van je lening af
v Eén lening is overzichtelijk
v Je hebt meer grip op je financiën

Eerder van je lening af

Door het oversluiten van je leningen, kun je de looptijd van de leningen wellicht verkorten. Als je deze samenvoegt in één lening, profiteer je namelijk vaak van een lagere rente waardoor je eerder van de lening(en) af bent.

Je kunt o.a. de volgende leningen en kredieten oversluiten naar een goedkopere lening:

-    Schuld op een credit card
-    Roodstand op je betaalrekening
-    Verzendhuiskredieten zoals bijvoorbeeld Wehkamp of Otto
-    Doorlopend krediet
-    Persoonlijke lening

Een doorlopend krediet, roodstand en een schuld op je credit card kun je te allen tijde boetevrij aflossen. Voor een persoonlijke lening moet je in sommige gevallen betalen voor het voortijdig inlossen. Sommige kredietverstrekkers brengen namelijk kosten in rekening om gemiste rente inkomsten te compenseren. Dit staat altijd vermeld in je huidige leenovereenkomst. Als een kredietverstrekker kosten in rekening brengt voor het oversluiten van je bestaande lening dan staat dat in je leenovereenkomst. Meestal gaat het om maximaal één procent van het af te lossen bedrag. Als er dus bijvoorbeeld nog 5.000 euro openstaat op die lening, betaal je een boete van maximaal 50 euro. Dit soort bedragen verdien je doorgaans terug als je een goedkopere lening afsluit. Overleg met je nieuwe kredietverstrekker over de mogelijkheden en opties.

Zo werkt het

De meeste kredietverstrekkers hebben een gratis oversluitservice. Alle kredietverstrekkers checken of je in aanmerking komt voor een nieuwe lening. Dat doen ze aan de hand van verschillende acceptatiecriteria. Ze kijken onder meer naar je inkomsten en lasten, of je bent getrouwd en of je kinderen hebt. Een belangrijk onderdeel hiervan is de toetsing bij Bureau Krediet Registratie. Deze instantie houdt je betalingsverleden bij.

Doorgaans zorgt de kredietverstrekker van jouw keuze voor aflossing van jouw bestaande lening(en). Wat overblijft, wordt op je rekening gestort. Een andere mogelijkheid is dat je het leenbedrag in één keer op je rekening krijgt gestort, zodat je zelf je leningen kunt aflossen.

Ben je nieuwsgierig geworden of je jouw lening(en) en/of krediet(en) kunt oversluiten? Neem contact met ons op, dan zoeken wij dat voor je uit!