let-op-geld-lenen-kost-geld

Kredietklant trekt vaker creditcard

2012-02-22

Vorig jaar is voor een bedrag van € 9,7 (9,2) mld aan consumptief krediet verstrekt, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Belangrijkste oorzaken voor de toename zijn het groeiende gebruik van creditcards en oplopende roodstanden. "De consument maakt steeds meer gebruik van flexibelere, maar duurdere vormen van lenen." De creditcard is inmiddels populairder dan het doorlopende krediet.  

Het is voor het eerst sinds 2008 dat het verstrekte krediet is gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Het met creditcards opgenomen bedrag is in 2011 opgelopen tot € 4,5 (4,0) mld, terwijl het verstrekte doorlopend krediet is gedaald tot € 3,9 (4,1) mld. "Sinds 2008 daalt de opname van doorlopend krediet, terwijl de opname van creditcardkrediet sindsdien toeneemt. De voorwaarden voor doorlopend krediet zijn de afgelopen jaren aangescherpt, terwijl de mogelijkheden om krediet op te nemen via creditcard of roodstand op betaalrekeningen ruimer zijn. Die flexibelere vormen van lenen zijn echter wel duurder."

De totale roodstand op betaalrekeningen bedroeg eind vorig jaar meer dan € 10 mld. De gemiddelde roodstand bedraagt inmiddels € 3.800 (3.650). Bij creditcards is het gemiddeld uitstaande bedrag niet gestegen; wel is er meer van deze pasjes gebruik gemaakt.

bron: Amweb.nl