let-op-geld-lenen-kost-geld

Onnodig rood staan is geld weggooien

2012-02-06

De helft van de Nederlanders staat wel eens rood. Vrouwen liggen hier vaker wakker van dan mannen en krijgen bij 50 euro rood staan al een vervelend gevoel. Dat blijkt uit representatief onderzoek van SNS Bank over rood staan onder 2003 Nederlanders. Tevens is een opvallende uitkomst van het onderzoek dat 85 procent van de mensen die rood staan, tegelijkertijd ook sparen.
We staan in Nederland jaarlijks voor zo’n 10 miljard euro rood (bron: CBS). Uit het onderzoek blijkt dat we met name rood staan voor onverwachte grote uitgaven, maar ook omdat we simpelweg te veel geld uitgeven en het leven door de economische omstandigheden duurder is geworden.
Om te voorkomen dat men rood staat letten de meeste mensen op hun dagelijkse uitgaven zoals boodschappen en controleren ze de inkomsten en uitgaven. Zowel mannen als vrouwen vinden het geoorloofd rood te staan voor de dagelijkse boodschappen en voor uitgaven voor de kinderen. Er zijn echter ook verschillen: Zo vinden mannen het legitiemer om rood te staan voor de auto en wijzen ze vaker dan vrouwen de partner aan als reden voor de roodstand.
Een ruime meerderheid (79 procent) van de Nederlanders vindt rood staan vervelend. Met name omdat het geld kost en omdat ze geld uitgeven dat ze niet hebben. Vrouwen liggen veel vaker dan mannen wakker van de roodstand op hun betaalrekening en vinden rood staan vaker erg vervelend. Dit vervelende gevoel begint bij al bij een bedrag van 50 euro. Mannen vinden rood staan veel vaker helemaal niet zo erg en krijgen pas boven de 500 euro een naar gevoel.
Opvallend is dat de meeste Nederlanders (85%) terwijl ze rood staan, tegelijkertijd ook sparen. Dit terwijl 90% wel weet dat de rente op de spaarrekening vele malen lager is dan de rente die je betaalt om rood te staan. Arie Koornneef, directeur Marketing van SNS Bank licht toe: “Het is erg zonde en onnodig om geld te betalen als je rood staat, terwijl je ook over spaargeld beschikt. Daarom kun je bij SNS Bank instellen dat je saldo automatisch wordt aangevuld vanaf je spaarrekening, als je rood staat of dreigt te staan op je betaalrekening.

SNS is de enige bank in Nederland met een dergelijke functionaliteit. Daarnaast kun je kosteloos een sms ontvangen als je daadwerkelijk rood komt te staan op je betaalrekening.” Meer dan de helft van de Nederlanders (57%) vindt dat het de taak van de bank is om hen te informeren wanneer ze rood staan.
bron: fx.nl